Nedelja, 27. maj 2018. u 22:54

Bor - Najviše para i najmanje interesovanja za priplodne junice i ovce

Od ukupno 15 miliona dinara, koliko je u prošloj godini bilo planirano za subvencije poljoprivrednim proizvodjačima u opštini Bor, do kraja 2017. utrošena je tek trećina sredstava.
 
Konkursi su, naime, bili raspisani za kupovinu priplodnih junica i ovaca, sadnice voćaka i vinove loze, nabavku pčelarske opreme, mašina za obradu zemlje, gde je lokalna samouprava odobravala povraćaj 50 odsto sredstava od vrednosti uložene investicije. Medjutim, interesovanje poljoprivrednika nije ispratilo u odgovarajućoj meri ovu „ponudu” pa su neki konkursi bili ponavljani i po tri puta.
 
U lokalnoj samoupravi kažu da je po osnovu svih konkursa ostalo neutrošenih sredstava i to objašnjavaju, izmedju ostalog, činjenicom da su neki poljoprivrednici konkurisali kod države za odgovarajuće subvencije. Ovo, naravno ne čudi, ako se zna da je fond, odnosno program namenjen podsticajima u poljoprivredi usvojen tek 7. avgusta, što je za mnoge već bilo kasno, ili su planirana sredstva preusmerili na drugu stranu.
 
 
Od onih koji su iskoristili podršku lokalne samouprave najviše interesovanja bilo je za kupovinu pčelarske opreme. Pored toga, stočari su bili zainteresovani za besplatno osemenjavanje goveda, gde je podneto čak 700 zahteva, za 1500 osemenjavanja.
 
Za opštinu Bor je stočarska proizvodnja prioritet i zato je najviše sredstava, u prošloj godini opredeljeno za kupovinu priplodnih junica i ovaca, ali je, s druge strane za ovu vrstu subvencija bilo najmanje interesovanja.
 
„Iako zvuči paradoksalno, ovakva situacija ne čudi”, objasnio je za Tv Bor, Branislav Jovanović, stručni saradnik za poljoprivredu, objašnjavajući to, pre svega, nedostatkom novca, jer umatičene ovce koštaju oko 200 evra, a junice do čak dve hiljade evra. Ako se zna da je uslov kupovina najmanje 20 ovaca, odnosno tri junice, ne treba biti posebno dobar matematičar da bi se izračunalo da je za nabavku ovaca potrebno u startu četiri, a junica šest hiljada evra, što malo koji poljoprivrednik iz ovog kraja ima i može da uloži.
 
S obzirom da je i u ovoj godini opštini Bor cilj da subvencioniše kupovinu što većeg broja ovaca i goveda, kako bi se stvarala stada od kojih može da se živi, možda bi trebalo razmisliti o promeni uslova za dobijanje podsticaja, pre svega, zarad onih kojima je poljoprivreda osnovna delatnost.
 

 

 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.

Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE