Četvrtak, 03. maj 2018. u 22:49

Dolina Timoka - povrtarska bašta Srbije

Opština Knjaževac jedna je od 10 opština istočne Srbije u kojoj je, prema poslednjim, podacima iz 2016. godine (Izveštaj o efektima podsticaja u poljoprivredi Udruženja gradjana Resurs centar  Majdanpek, nastao u okviru projekta „Održive poljoprivredne politike u programima subvencija lokalnih samouprava u Srbiji”, koji finansira Evropska unija), procenat iskorišćenja subvencija u poljoprivredi medju najmanjim. Od  29,4 miliona dinara koliko je u pomenutoj kalendarskoj godini bilo u agrarnom budžetu opštine Knjaževac utrošeno je  20,4 miliona, odnosno 69,23 odsto, dok je procenat iskorišćenja subvencija sa nacionalnog nivoa iznosio 80 odsto.
 
Kako bi se ta slika promenila neophodna je veća i bolja komunikacija sa nosiocima poljoprivrednih gazdinstava, stav je predsednika Opštine Knjaževac Milana Djokića, koji je na jednom od sastanaka sa poljoprivrednicima izneo mere koje će lokalna samouprava realizovati u tekućoj, 2018. godini.
 
 
Prema njegovim rečima, kroz direktne mere podrške poljoprivrednim proizvodjačima Opština će u ovoj godini izdvojiti 30 miliona dinara. Najavljujući početak programa komasacije doline Timoka, u 12  katastarskih opština, od Knjaževca do Minićeva, Djokić je rekao da je kroz komasaciju planirano ukrupnjavanje više od četiri hiljade kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, dodajući da bi dolina Timoka mogla  da postane povrtarska bašta Srbije, koja bi, uz  proizvode iz doline Leskovca, mogla da povrćem  opskrbi kompletno srpsko trižište.
 
Kako bi lakše mehanizacijom dolazili do svojih njiva u sredjivanje atarskih puteva biće uloženo 20 miliona dinara, dok je sedam miliona planirano za razvoj ovčarstva i kozarstva, za šta postoji interesovanje. Domaćinstvima koja se opredele za nabavku jagnjadi, odnosno jaradi biće dodeljivano do pola miliona dinara maksimalno, s tim što će imati obavezu da posle pet godina u Fond vrate isti broj grla, kako bi se nekim novim stočarima pomoglo da krenu sa uzgojem koza i ovaca.
 
Pored toga značajnu podršku imaće i svi oni koji se opredele za formiranje mini klanica, čime bi se i ova vrsta prerade dovela u red, odnosno uskladila sa propisima Evropske unije.
 
Ono što, takodje, predstavlja veliki nadu opštine Knjaževac, kada je ruralni razvoj u pitanju, jeste činjenica da su u čak 250 poljoprivrednih gazdinstava nosioci domaćinstva mladi do 40 godina. Ova ciljna grupa je posebno zanimljiva iz ugla planiranja poljoprivrede i podrške u poljoprivredi. Upravo ta grupa mogla bi da bude nosilac promena u poljoprivredi, odnosno diversifikaciji ruralne ekonomije.
 
 
 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.

Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE