Utorak, 20. jul 2010. u 16:19

Dunavom do “Lepenca” od 01. novembra!

Do čuvenog arheološkog nalazišta Lepenski vir turisti bi već ove godine mogli da dođu Dunavom. Investicija vredna oko 3,8 miliona evra u potpunosti je finansirana iz Nacionalnog investicionog plana i obuhvata pokrivanje lokaliteta čeličnom konstrukcijom, proširenje i rekonstrukciju postojećeg parkinga sa Vizitorskim centrom, kolskim i pešačkim saobraćajnicama, rasvetom, kao i izgradnju pristana za putničke brodove i apartmanskog naselja sa 12 etno kuća.
 
 
Jedna od najvećih investicija koje su poslednje tri godine ušle u opštinu Majdanpek svakako je izrada Plana detaljne regulacije i rekonstrukcija arehološkog nalazišta Lepenski vir. Otvaranjem Muzeja Lepenski vir i pristajanjem turističkih brodova, kojih prođe Dunavom oko 600 godišnje, znatno će se povećati broj posetilaca čuvenog lokaliteta, pa je i zaintersovanost opštine Majdanpek i Turističke organizacije opštine Majdanpek utoliko veći. 
 
Projektovanje na lokaciji Lepenskog vira je veoma složeno, jer je planiranje i uređenje takvog prostora uređeno Zakonom o kulturnim dobrima, Zakonom o zaštiti životne sredine, Zakonom o nacionalnim parkovima, Prostornim planom Nacionalnog parka Đerdap, Master planom turističke destinacije Donje Podunavlje, Planom detaljne regulacije lokaliteta Lepenski vir, kao i posebnim propisima i uslovima za plovne objekte i uređenje obala.
 
Direktorka Turističke organizacije opštine Majdanpek, gospođa Vesna Vandić za tvojglas.rs kaže da je u lokalna samouprava u tom trogodišnjem radu sa nedležnim ministarstvima uspela da uredi, planski i sa tehničkom dokumentacijom odgovarajući prostor.
 
Procenjena vrednost radova za prošlu godinu bila je 191 milion dinara i ta prva faza ugovorenih radova je krajem prošle godine završena. Po sprovođenju druge faze završetka radova nad zaštitnom konstrukcijom nad lokalitetom Lepenski vir u ovoj godini sa vrednošću radova od oko 190 miliona dinara, predviđen je i završetak radova. Ugovoreni rok za završetak radova je  1. novembar ove godine. Sa tom investicijom NIP-a i Ministarstva ekonomije-sektor turizam, u delu koji se odnosi na infrastrukturu na Dunavu zaokružuje jedan celovit projekat zaštite kulturnog nasleđa i prostora koji predstavlja arheološko nalazište Lepenski vir – kazala je Vesna Vandić.
 
 
 
Siniša Temerinski iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd, koji je izradio glavni projekat pristana kazao je za eKapiju da je projektom predviđeno da u pristan uplovi jedan brod od 120 metara dužine, 15 metara širine i 10 metara visine, odnosno 4.000 bruto registarskih tona, sa maksimalnim gazom od 4,50 m. Istovremeno će moći da se priveže i do dvadeset plovila nautičkog turizma dužine do 15 metara - objasnio je Temerinski, dodajući da za sada do lokacije na kojoj će biti pristan mogu doći jedino mali ribarski čamci.
 
Od pontona do obale vodiće most, a obala će biti obezbeđena obaloutvrdom od lomljenog kamena. Na obali je projektovan kontrolni punkt, u vidu tradicionalne porečke kuće. Iz zgrade pristana će se kontrolisati i vodovi električne energije i vodovoda koji idu ka pristanu i vezovima za plovila. Ka Vizitorskom centru i dalje ka lokalitetu vodiće pešačka staza, koja će istovremeno služiti i za interventna vozila – kaže Temerinski.
 
Do 1. novembra iznad čuvenog arheološkog lokaliteta biće postavljena i dugo najavljivana čelična konstrukcija, površine fudbalskog igrališta. Sačinjena od neuništivog providnog leksana, baš kao i zidovi nove građevine, konstrukcija će dugoročno štititi sve što je ovde 1966. godine senzacionalno otkriveno i što četiri decenije “privremeno” čami pod improvizovanom nadstrešnicom od salonita, na crvotočnim drvenim stubovima.
Prve arheološke iskopine na lokaciji Lepenski vir urađene su 1965. godine, a najznačajnije su usledile 1967. kada su pronađene mezolitske skulpture. Sa iskopavanjem je završeno 1971. godine kada je nalazište preneseno 29,7 m više da bi se izbeglo potopljavanje lokaliteta.
 
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru
22.07.2010. 12:03:39
VIP
@D.Milanovac. Analiticaru molim vas, jedva cekam vase misljenje o ovom tekstu.
22.07.2010. 17:59:11
D. Milanovac
Ja ne analiziram tekstove već dajem svoje mišljenje i komentare o delima, kako je to i predvideo tvorac ovog sajta kad je postavio ovakvu opciju ... kad se obratimo osobi koja je po profesiji analitičar , onda eventualno kažemo g. analitičarE ( ako ne znamo ništa o njemu osim šta je po profesiji), a kad govorimo drugoj osobi o tome, ona pričamo o analitičaru, i td... da sad ne ulazimo u dublju gramatiku i pojmove , plašim se da neko možda ne bi shvatio. (prozivku sam shvatio kao provokaciju)
Šta reći o delu, pa ništa, lepo je ovo što je urađeno ali da je sreće i pameti bilo da se nikad nije pomeralo sa svog izvornog nalazišta, da nije pravljena hidrocentrala, tj. da se čovek nije usprotivio prirodi misleći da je svemoguć, bila bi to vrednost svetskih razmera, ovako poneko i svrati da vidi to što je ostalo.
23.07.2010. 16:36:43
Nikola
Pa Gospodine Milanovac baš ste dobro rekli, to je stvarno svetsko otkriće , baš sad čitam knjigu najpopularnije autorke Bugarske Ljudmila Filipova i ona uveliko priča o Lepeskom viru , a njene knjige se prodaju u Rusiji, Turskoj, Americi , a bogami i snimaju se filmovi... tako da treba čuvati i slaviti i to što je ostalo

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE