Utorak, 15. maj 2018. u 17:23

Golubački „Djerdapski med” više od organskog

Pored kozarstva i uzgoja lekovitog bilja, Opština Golubac je kao jedan od glavnih potencijala u oblasti poljoprivrede označila pčelarstvo.
 
Ipak, na samom Dunavu, sa velikim potencijalom za razvoj turizma i organske poljoprivrede Opština još uvek ne prepoznaje dovoljno te svoje resurse i ne pokreće ih u pravcu razvoja. Stoga i ne čudi što se od ukupno 109 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na području ove opštine samo jedno domaćinstvo bavi organskom poljoprivredom.
 
Prepoznajući potencijale koje imaju golubački pčelari uzeli su stvar u svoje ruke i rešili da načine prvi korak u korišćenju prirodnih resursa kojim raspolažu.
 
Dragan Furunović, jedan je od 42 člana Udruženja pčelara Golubac, koji su zahvaljujući bogatstvu prirode, brojnim endemskim vrstama biljaka i činjenici da se stanište njihovih pčela nalazi na području Nacionalnog parka, uspeli  da brendiraju „Đerdapski med” zaštićenog geografskog porekla, nešto što bi  moglo da postane jedan od glavnih turističkih „suvenira” opštine Golubac.
 
 „Već pet godina unazad koristim subvencije u pčelarstvu, koje trenutno iznose 720 dinara po košnici. Godišnje proizvedem od  jedne do tonu i po meda, u zavisnosti od godine. Zajedno sa svojim kolegama, pčelarima prošle godine smo proizveli hiljadu teglica „Đerdapskog meda” koji se za sad uglavnom prodaje na području golubačke opštine. U tome nam mnogo znači podrška  privatnih trgovina koje su preuzele prodaju „Đerdapskog meda” ”, kaže Dragan Furunović, dodajući da je ono što bi mu najviše značilo  kao podrška  u realizaciji ove ideje, a u smislu plasmana, jedna mini pakirnica, u kojoj bi se med pakovao i u malim kesicama koje bi ,potom, kroz ugostiteljske i druge objekte našle put do kupaca. „Smatram da je naš med zaista jedinstven i više od organskog, jer kao što na deklaraciji piše, on je produkt čak sedamdeset vrsta biljaka, od kojih su neke i endemske, pa otud njegov specifičan ukus, miris i boja” .
 
 
Nedavno obnovljena Golubačka tvrdjava povećala je zainteresovanost domaćih i stranih posetilaca, te samim tim postoji veliki potencijal za razvoj turizma, u kojem proizvodnja hrane ima veliki uticaj.

 

 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.

Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE