Utorak, 05. jun 2018. u 20:46

Kaonska Etno kuća i vodenica u „vrtlogu” dokumentacije

Kao jedan od najvećih problema, kada je konkurisanje za subvencije u pitanju, poljoprivrednici navode veliku papirologiju, ali i nefleksibilnost u odredjivanju kriterijuma neophodnih za dobijanje podsticaja. Jedan od pravih primera za to je Živorad Jovanović, vlasnik Etno kuće „Katarina”, smeštene u klisuri izmedju Kaone i Kučeva.
„Etno kuću, jedinstvenu u ovom kraju, sagradio sam 2013. godine i u njeno podizanje uložio 11 hiljada evra. Na žalost, tri pokušaja da kod lokalne samouprave dobijem neku vrstu subvencije za to, nisu naišla na pozitivan odgovor” priča Živorad, koji, inače, ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo na području kučevačke opštine.
 
„Namera mi je bila da etno kuću sagradim od materijala nekoliko starih, gotovo porušenih kuća u kojima se nekada živelo, kako bi u izvornom obliku sačuvao njihov prepoznatljiv izgled i identitet. Medjutim, kada sam kod opštine konkurisao za sredstva, koja bi mi pomogla u realizaciji ove ideje, uvek sam nailazio na odbijanje, zato što sam za upotrebljeni materijal za izgradnju, morao da imam račun. To naravno nisam mogao da priložim uz ostalu dokumentaciju i svi moji zahtevi za subvencije ostali su odbijeni”.
 
To na sreću, pre svega, brojnih turista nije omelo Živorada u njegovoj ideji da napravi nešto po čemu će putnici namernici, ali i prolaznici, pamtiti ovaj kraj.
 
Opet, na žalost i nakon otvaranja vrata Etno kuće, Jovanovići nisu naišli ni na podršku Turističke organizacije opštine Kučevo, koja bi po prirodi stvari trebalo da promoviše ovakve objekte. Upravo stoga, rešili su da i promociju uzmu u svoje ruke. Već prvo pojavljivanje na Sajmu etno hrane i vina u Beogradu, gde su otišli uz podršku Regionalne privredne komore Požarevac, Etno kuća „Katarina” dobila je specijalnu nagradu - robnu marku za vlaški kačamak „ koljaš”.
.
Bez obzira na „saplitanje” o propise Jovanovići nastavljaju da realizuju svoju ideju, tako da su u toku radovi na izgradnji replike još jednog objekta, stare vodenice, naravno bez „računa”, a samim tim i lokalnih subvencija.
I nije Živorad Jovanović, iz Kaone, jedini poljoprivrednik iz kučevačke opštine koji, zbog papirologije, odnosno propisa, ne može da konkuriše za podsticaje u poljoprivredi. Pčelar Dejan Kržanović, iz Voluje, koji trenutno godišnje proizvodi oko 300 kilograma kvalitetnog meda, ima problem sa dobijanjem podsticaja u pčelarstvu, iz prostog razloga, što se košnice nalaze u Voluji, gde i živi, ali ne može koristiti subvencije opštine Kučevo, jer je poljoprivredno gazdinstvo, čiji je nosilac njegov otac, registrovano na području opštine Majdanpek. 
 

 

 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.

Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE