Petak, 04. avgust 2017. u 14:05

Na radionici u Boljevcu smo dobili recept za EU integracije!

 
Na poziv Opština Boljevac i Sokobanja i iskazanu zainteresovanost za izradu Strategije ruralnog razvoja po LEADER metodologiji, UG Resurs centar iz Majdanpeka organizovao je radionicu na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati u formiranju LAG-ova za teritoriju ovih opština i na kojoj je započet dijalog o formiranju novog LAG-a koji bi obuhvatio i teritoriju opštine Boljevac.
 
Na radionici su učestvovali predstavnici sva tri sektora a posebnu zainteresovanost učesnici su pokazali za predstojeći IPARD fond i mogućnosti koje on nudi. 
 
 
Predstavnici lokalnih samouprava izrazili su želju da započnu proces konsultacija sa civilnim društvom u vezi izrade strategije ruralnog razvoja, pa će nakon letnje pauze, i u partnerstvu sa Resurs centrom, ovaj proces biti nastavljen.
 
Predstavnica Nacionalne LEADER mreže i facilitator radionice Ivana Stefanović Ristin učesnicima je približila pojam, formu i metodologiju rada LAGova. Takođe, prdstavljene su dosadašnje aktivnosti Ministarstva poljoprivrede na izradi procedura za registraciju LAG-ova, kao i planovi i aktivnosti koje se očekuju do kraja godine.
 
U diskusiji o planovima opštine Boljevac i Sokobanja na polju ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede učesnici su ukazali na probleme, od nedovoljnih kapaciteta za osvajanje tržišta, do nedovoljnih mera podsticaja za razvoj poljoprivrede.
 
 
Prezentacija IPARD fonda dala je osnovne informacije o mogućnostima koje ovaj program Evropske unije nudi, ali je takođe razbila mitove o tome da je fond namenjen za male proizvođače. 
 
Ipak, za nas najzanimljivija bila je poslovica koju je 80-godišnji pčelar iz Boljevca podelio sa nama u vezi procesa pristupanja R.Srbije Evropskoj unije:
 
“Zaprežna kola iz blata ne izvlače konji, nego zob” -  Velimir, pčelar iz Boljevca. 
 
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE