Petak, 01. jun 2018. u 23:34

Neophodno veće ulaganje u organske bašte knjaževačkih sela

Iako je tražnja za organskim proizvodima iz godine u godinu sve veća u našoj zemlji se organsko bilje uzgaja tek na 0,3 odsto ukupne poljoprivredne površine, za razliku od Evrope gde se to čini na 20 odsto poljoprivrednog zemljišta. Prema podacima Direkcije za nacionalne referentne laboratorije postoji 1800 organskih proizvodjača, od kojih je u deset opština istočne Srbije tek 26, govori istraživanje obuhvaćeno projektom „Održive poljoprivredne politike u programima subvencija lokalnih samouprava” koji realizuje Resurs centar.
 
Od ukupno 26 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave organskom proizvodnjom, u ovom delu Srbije, sedam ih je na području Opštine Knjaževac. Iako po tom i osnovu prirodnih preduslova ima smisla subvencionisanje organske proizvodnje, ni u prošloj godini nije bilo podsticaja namenjenih isključivo razvoju organske poljoprivrede.
 
Računica, naime, kaže da samo pola hektara zemlje i tri hiljade evra investicije u organsku proizvodnju jeste dobar zasad za budući biznis iz bašte, iz koje može izniknuti deset hiljada evra zarade. Jer, poznato je da kilogram bilo kog organskog proizvoda ima pet puta veću cenu od onog dobijenog konvencionalnom proizvodnjom.
 
 
Medjutim, početnici teško mogu da se oslone na subvencije za ovu popularnu i perspektivnu granu poljoprivrede, jer podsticaji sa nacionalnog nivoa iznose 2800 dinara po hektaru, što je samo 40 odsto više u odnosu na podsticaje za konvencionalnu poljoprivrednu proizvodnju.
Kako je u opštini Knjaževac, koja objedinjava čak 85 sela, sve više zainteresovanih za  bavljenje ovim vidom poljoprivrede, posebno kod mladih ljudi, tako je neophodno odredjena sredstva iz fonda za poljoprivredu izdvojiti upravo za ove namene.
 
Za sada su te subvencije objedinjene, kaže Dalibor Stanojević, projekt menadžer za ruralni razvoj u Agenciji za razvoj opštine Knjaževac. U prošloj godini je za podsticaje za višegodišnje zasade bilo opredeljeno 12 miliona dinara, a u ovoj godini taj iznos će biti i veći. Pored toga, na jesen će biti raspisan i konkurs za  povećanje površina pod medonosnim biljem, za šta su planirana sredstva u iznosu od  tri miliona dinara, koliko je za ove namene izdvojeno i prošle, 2017.
 
Stanojević kaže da su sva sredstva u prošloj godini namenjena podsticajima u poljoprivredi utrošena i da i u ovoj godini ima dosta interesovanja poljoprivrednika koji u Agenciji za razvoj dobijaju sve neophodne informacije vezane za lokalne i državne subvencije, gde, takodje, dobijaju i svu potrebnu pomoć oko papirologije, na koju, inače, podnosioci zahteva imaju velike primedbe. 
 
Jedna od preporuka za podsticanje i razvoj organske proizvodnje u opštinama istočne Srbije, pa tako i u Knjaževcu jeste objedinjavanje sredstava koja se iz lokalnih budžeta izdvajaju za razvoj poljoprivrede i fondove za zaštitu životne sredine.

 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.

 
 

 
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE