Četvrtak, 31. maj 2018. u 21:05

Novi pravilnici za državne subvencije

Predstavnici Poljoprivredno savetodavne službe iz Negotina održali su tribine u Donjem Milanovcu i Majdanpeku, na kojima su poljoprivredne prizvodjače iz ovog dela istočne Srbije upoznali sa novim pravilnicima o državnim podsticajima za investicije u oblasti stočarstva, voćarstva i pčelarstva, kao i za nabavku opreme i mehanizacije, za šta, inače, vlada najveće interesovanje.
 
Kako se čulo, jedna od novina je i ta da se za konkurisanje, umesto računa prilaže predračun, koji ne sme biti stariji od mesec dana, a uslov je i da se po istom osnovu nisu koristile subvencije lokalne samouprave. Takodje, vrednost nabavljene opreme i mehanizacije ne sme biti manja od 50 hiljada i veća od tri miliona dinara. Jedan od uslova je i taj da poljoprivredno gazdinstvo u vlasništvu nema više od 50 hektara obradive površine.
 
Nenada Martinovića, mladog poljoprivrednika iz Leskova zanimalo je da li prikolica za prevoz košnica spada u mehanizaciju za koju može dobiti subvenciju, na šta je dobio potvrdan odgovor. Inače, kako je rekao do sad je više puta koristio subvencije sa nacionalnog nivoa i na uslove nema većih primedbi. Jedino što mu smeta, kaže, jeste velika papirologija.
 
 
Konkurs za pomenute subvencije, sa svim novinama u pravilnicima biće otvoren 1. jula i trajaće do 30. septembra, a za sredinu godine, predstavnici PSSS iz Negotina, najavili su i nove pravilnike za podsticaje mladim poljoprivrednim proizvodjačima, za šta je u prošloj godini vladalo veliko interesovanje i za šta je podneto oko hiljadu zahteva.
 
Uporedo sa državnim podsticajima, poljoprivrednici iz opštine Majdanpek u ovoj godini mogu računati i na subvencije lokalne samouprave i to u većem iznosu u odnosu na prošlu godinu.
 
Naime, Agrarni bužet opštine Majdanpek u ovoj godini iznosi 23 miliona dinara i za šest miliona je veći u odnosu na 2017. godinu. Od ukupnih sredstava, planiranih za realizaciju programa podrške poljoprivrednoj politici i politici ruralnog razvoja, najviše novca, 13 miliona dinara, opredeljeno je za  investicije u fizičku imovinu registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i 7 miliona za ruralnu infrastrukturu, odnosno, sanaciju nekategorisanih puteva.
 
Shodno interesovanjima poljoprivrednika u prošloj godini sačinjen je ovogodišnji program mera podrške, odnosno subvencija, tako da u ovoj godini, registrovana gazdinstva sa područja opštine Majdanpek mogu računati i na milion dinara regresa za veštačko osemenjavanje, 1,2 miliona za ostvarivanje odgajivačkih ciljeva u stočarstvu i 800 hiljada dinara za uspostavljanje i jačanje udruženja u oblasti poljoprivrede.
 
Prema rečima nadležnih u Opštini Majdanpek raspisivanje prvih javnih poziva, odnosno konkursa očekuje se za manje od mesec dana.

 

 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.
 
 
 
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE