Četvrtak, 26. april 2018. u 14:07

Opština Boljevac podstiče kozarstvo

Ukupna ulaganja u poljoprivredu opštine Boljevac u 2016. godini iznosila su 102,9 miliona dinara. Iako se čini da je reč o velikim sredstvima to još uvek nije dovoljno kako bi se promenila slika stanja u ovoj oblasti, odnosno kako bi se učinio krupniji korak ka razvoju ove grane. Ipak, nekih pozitivnih pomaka ima.
 
U poredjenju sa opštinama istočne Srbije, u kojima se realizuje kampanja za podsticaje u poljoprivredi po meri poljoprivrednika, Boljevac ima vrlo visok procenat iskorišćenja subvencija sa nacionalnog nivoa, koji je u 2016. godini iznosio čak 98 odsto.
U istoj godini,u okviru lokalne politike, u  Fondu za poljoprivredu bilo je opredeljeno 5,5 miliona dinara, od čega je utrošeno 5,3 odnosno 97,71 odsto.
 
Inače, broj aktivnih poljoprivrednih gazdinstava u boljevačkoj opštini, koji ispunjavaju uslove za subvencije, iznosi 1584. 
Prema zvaničnim podacima na području opštine Boljevac gaji se oko deset hiljada ovaca i koza. U poslednje vreme u mnogim selima ove opštine, Krivom Viru, Valakonju, Bogovini, sve je više  poljoprivrednih proizvodjača koji se okreću ovoj vrsti stočarenja.
Izlazeći u susret  povećanom interesovanju za ovčarstvo i kozarstvo, boljevačka  lokalna  samouprava subvenicionisaće od ove godine nabavku osnovnih stada ovaca i koza, što predstavlja novu meru  iz programa opštinskog Fonda za podsticaj ruralnog razvoja. Kroz tu meru, od ukupno sedam miliona dinara, koliko je ovogodišnji agrarni budžet, dva i po miliona će biti usmerena za nabavku kvalitetnih grla ovaca i koza.
 
Prema rečima čelnika lokalne samouprave, na poljoprivrednicima je da obave kupovinu, a opština će  subvencionisati čak 80 odsto bez PDV-a, od ukupne investicije, odnosno 64 odsto vrednosti nabavljene stoke.
 
 
I to nije jedina novina i korak ka razvoju kozarstva i ovčarstva u opštini Boljevac, u kojoj je od 38 odsto poljoprivrednih gazdinstava, koja se bave poljoprivredom, tek za njih 4,4 odsto to pretežna delatnost.
 
Stočari iz ove male opštine podno Rtnja su shvatili da udruživanjem mnogo toga mogu da pokrenu i okrenu na bolje. Zato je nedavno i osnovano Udruženje kozara i ovčara, koje će njegovim članovima omogućiti  bolju povezanost sa sličnim organizacijama, uspešniji nastup na tržištu i veću prohodnost ka institucijama koje subvencionišu ovaj vid stočarske proizvodnje.
 
 
This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE