Sreda, 18. april 2018. u 16:35

Opština Majdanpek bez strateškog plana za razvoj poljoprivede

Opština Majdanpek jedna je od deset opština u istočnoj Srbiji gde su rezultati istraživanja o efikasnosti mera u poljoprivredi, do kojih je došao Resurs centar, pokazali da podsticaji koji se izdvajaju iz lokalne i republičke kase nisu dovoljni za bitniju promenu stanja u poljoprivredi.
Iako, s jedne strane, postoje  povoljni uslovi za pojedine grane, kao što je stočarstvo, s druge strane, problemi sa kojima se suočavaju poljoprivrednici u majdanpečkoj opštini su brojni, od malog stočnog fonda,  usitnjenosti poseda (u proseku 4,97 hektara), do nepovoljne starosne strukture i nedovoljno stručnog kadra.
 
Sa planskim razvojem stočarstva, uz mala ulaganja, moglo bi se postići mnogo više. Pre svega, poboljšanjem rasnog sastava stoke, organizovanjem otkupa mleka, jagnjadi, teladi proizvodnja bi bila adekvatnije vrednovana, čime bi se privukao veći broj mladih ljudi da se bave stočarstvom i postanu nosioci razvoja ruralnih sredina u kojima žive.
 
Primera radi, prošle godine na Miroču, Slobodan Djurić iz Beograda, podigao je plantažu aromatičnog bilja bez ikakvih podsticaja i subvencija. Na oko 2 hektara zasađeno je 60.000 sadnica smilje – tzv biljke besmrtnosti (lat.Helichrysum arenarium). Tokom sezone upošljeno je oko 200 meštana na sadnji i berbi. Ove godine planira se proširenje površine pod zasadom ali i nabavka i instalacija opreme za proizvodnju eteričnog ulja. Da bi se ova proizvodnja pokrenula, a poljoprivredno gazdinstvo ostvarilo pravo na podsticaje, trebalo bi da Opština Majdanpek omogući gazdinstvima koji su registrovani van opštine Majdanpek a imaju poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji opštine, pravo na podnošenje zahteva za subvencije. Takođe, subvencije od 100.000 dinara koliko je dozvoljeno javnim pozivom iz opštinskog Programa za poljoprivredu, ni približno nisu dovoljne za podsticaj ovakvim i sličnim investicijama. I ovaj uslov bi trebalo promeniti i omogućiti veće subvencije za veće investicije.
 
 
Kako bi se slika  promenila, nepohodna je podrška kroz sistem subvencija i raznih podsticaja koji bi bili dugoročno planirani, kako bi svaki poljoprivrednik mogao da sagleda i planira obim proizvodnje.

Izlazak iz začaranog kruga sistematskog nerazvoja sela može se postići zaokretom politika razvoja sela i poljoprivrede, uz puno uvažavanje realnosti da nema dovoljno resursa, ali da ona sredstva koja postoje mogu da se na bolji način raspodele.
 
Prvi korak  u tom smislu je izrada studije za razvoj poljoprivrede na teritoriji Opštine Majdanpek sa tehničko- tehnološkim rešenjima za bavljenje odredjenom poljoprivrednom granom - stoačarstvom, plasteničkom, organskom proizvodnjom i slično.
 
This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.
 
 
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE