Petak, 04. avgust 2017. u 13:19

Otpočeo novi projekat na polju održive poljoprivrede!

Udruženje građana “Resurs centar” iz Majdanpeka započelo je projekat “Održive poljoprivredne politike u programima subvencija lokalnih samouprava u Srbiji” uz podršku Evropske unije.
 
Ova inicijativa obuhvata teritoriju 10 opština u Timočkoj Krajini i Braničevu. Cilj je da se na osnovu konsultacija sa korisnicima podsticaja za poljoprivredu i ruralni razvoj iz opštinskog budžeta, definišu prioriteti i mere koji će se finansirati u narednoj godini.
 
Proces kreiranja, donošenja i trošenja ovih sredstava različita su od opštine do opštine. U nekim opštinama se sredstva dodeljuju bez konkursa, negde je loša realizacija a u nekim je nedovoljna informisanost i zainteresovanost poljoprivrednika, gazdinstava i udruženja za podsticaje u poljoprivredi.
Opština Majdanpek svake godine opredeli oko 13 miliona dinara za Program podsticaja u poljoprivredi ali se samo 50% i realizuje.
 
ASAP projekat ima za cilj da istraži razloge za ovako nisku efikasnost podsticajnih mera u poljoprivredi i preporuči mere za unapređenje efikasnosti Programa podsticajnih mera u poljoprivredi za 5 odabranih opština.
 
Ovaj jednogodišnji projekat realizuje se u partnerstvu sa Udruženjem šumovlasnika opštine Majdanpek, Udruženjem poljoprivrednika “Leskovo” i Timočkim Klubom iz Knjaževca i deo je regionalne inicijative “Održiva poljoprivreda za održivi Balkan: jačanje kapaciteta OCD za javno zastupanje i razvijanje politika na zapadnom Balkanu”.
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE