Četvrtak, 17. maj 2018. u 21:31

Pčelarstvo - razvojna šansa Negotina

Agrarni budžet u Opštini Negotin uveden je 2006. godine i tada je iznosio tri miliona dinara. Iz godine u godinu sredstva namenjena razvoju poljoprivrede su se uvećavala, tako da su u 2017. godini dostigla iznos od 28 miliona dinara, od čega 23 miliona za podsticajne mere ruralnog razvoja, tri miliona za direktna plaćanja i milion i po za posebne podsticaje.
 
I broj zahteva za subvencije se iz godine u godinu povećavao, u prošloj godini ih je bilo 357, znatno više u odnosu na prethodnu, 2016. i u pitanju su zahtevi za podsticaje u pčelarstvu, ratarstvu, stočarstvu, povrtarstvu, vinogradarstvu, vinarstvu i voćarstvu.
 
U opštini Negotin je prema poslednjim podacima Uprave za agrarna plaćanja, iz 2016. godine, bilo 2138 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, od kojih se polovina bavi isključivo poljoprivredom. Za 4,1 odsto to je pretežna delatnost, za 14,22 procenta dodatna, a u 10 odsto domaćinstava nosioci gazdinstava su mladi, odnosno mladji od 40 godina.
 
Iako Opština Negotin predstavlja primer dobre prakse na koje sve načine može da se podrži poljoprivreda u lokalnoj zajednici i dalje je dosta onih koji ne koriste, ili retko koriste subvencije u poljoprivredi. U 2016. čak 206 gazdinstava nije iskoristilo pravo na podsticaje, što se uglavnom objašnjava time da nemaju dovoljno informacija o davanjima iz budžeta. S druge strane, evidentna je i nedovoljna potraga za istim tim informacijama.
 
Jedan od načina da se to promeni je i uključivanje u udruženja u oblasti poljoprivrede, koja bi mogla i moraju biti veza sa lokalnom samoupravom. 
Upravo sa ciljem uspostavljanja i jačanja udruženja, Opština Negotin je u prethodnoj godini odobrila programe udruženja u ukupnom iznosu od milion i 205 hiljada dinara, medju kojima je i Društvo pčelara „Hajduk Veljko”, jedno od najbrojnijih, najaktivnijih i najstarijih udruženja pčelara u borskom i zaječarskom okrugu (osnovano još krajem 19. veka). Naime, od 15 udruženja pčelara u oba okruga, sa 625 članova, čak 157 ih je iz opštine Negotin, a od ukupno 40 hiljada košnica, u Negotinu se nalazi više od četvrtine.
 

I pored te činjenice pčelarstvo nije jedna od vodećih privrednih grana ovog kraja, ali bi to mogla da postane. Dobro je da je Opština Negotin, inače, peta po broju pčelara u Srbiji, to prepoznala i da pčelarstvo vidi kao svoju razvojnu šansu. Kao konkretan podsticaj budućim mladim pčelarima, 2016. godine, u saradnji sa PSSS Negotin, organizovana je Mala škola pčelarstva u Regionalnom centru za edukaciju, koji je, inače, otvoren sredstvima EU, nakon koje su za 13 budućih, mladih pčelara podeljene po dve košnice sa rojevima, ukupne vrednosti od 328 hiljada dinara.

 

 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.

Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE