Utorak, 15. maj 2018. u 14:53

Podsticaji zaječarskim poljoprivrednicima 13,5 miliona dinara u 2018. godini

U toku je javni poziv Grada Zaječara za subvencije u poljoprivredi, čiji je ukupni fond 13,5 miliona dinara. Na četiri javna poziva mogu da se jave poljoprivredna gazdinstva sa sedištem na teritoriji opštine. Ipak, primetili smo određena ograničenja...
 
Agrarnim budžetom Grada Zaječara, u prošloj godini bilo je opredeljeno 12 miliona dinara. Kroz četiri konkursa namenjenih pčelarima, ovčarima i voćarima, neku od subvencija koristila su 183 poljoprivredna proizvodjača. Za razliku od ovih konkursa gde je realizacija budžeta iznosila 85 odsto, značajan podbačaj zabeležen je u konkursu za subvenciju kamata gde je realizacija bila manja od deset odsto.
 
Oni koji su iskoristili podsticaje su zadovoljni. Violinka Bogdanović je jedna od njih i kako je izjavila za Radio Magnum, ona je prvi put konkurisala za pomoć lokalne samouprave. „Bavim se voćarstvom i konkurisala sam za povraćaj investicija u sadnice. Pod voćem imam dva hektara i voćarstvom se bavim već 14 godina”.
 
Kako bi mladim poljoprivrednicima omogućili da žive od svog rada i da samim tim ne napuštaju selo, Grad Zaječar je u ovoj godini povećao sredstva namenjena podsticajima u poljoprivredi, kaže Vesna Stanković, član Gradskog veća Zaječara, zadužena za oblast poljoprivrede. (u 325 poljoprivrednih gazdinstava, u opštini Zaječar, nosioci domaćinstva su mladji od 40 godina).
 
Programom poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Zaječara, u 2018. godini opredeljeno je 13,5 miliona dinara, za realizaciju četiri konkursa koji se odnose na podsticaje u poljoprivredi.
 
Za voćarstvo su predvidjena 4 miliona dinara i rok za konkurisanje ističe 31. maja. Za investicije u mehanizaciju i navodnjavanje, zaječarska lokalna samouprava je u ovoj godini predvidela 3 miliona dinara, a rok za podnošenje prijava po ovom konkursu je 22. jun. Najviše bespovratnih sredstava namenjeno je podsticajima u stočarstvu, odnosno za govedarstvo i ovčarstvo - 5 miliona dinara i ovaj konkurs je otvoren do 31. avgusta. Podsticaji su predvidjeni i za pčelare, koji do 31. jula mogu konkurisati za sredstva, koja u ukupnom iznosu za ovu oblast iznose milion i po dinara.
 
Ipak, javni poziv ima nekoliko ograničavajućih elemenata. Poljoprivrednik (gazdinstvo) mora da ima 5 grla pre podnošenja zahteva. Maksimalna sredstva za nabavku stoke iznose 80.000 din. što je 6 grla jagnjadi npr. po gazdinstvu. Da li gradska vlast ne želi velike igrače i investitore u poljoprivredi ili je jednostavno opredeljena da svima pomogne po malo, pitanje je na koje javnost nema odgovor.
 
 
Iako su raspisana četiri poziva, jedno poljoprivredno gazdinstvo može da aplicira samo na jedan konkurs. U praksi to znači da poljoprivrednik koji nabavlja stoku ne može da aplicira i za opremu npr. muzilice.
 
Ovu su neki od nedostataka u javnim pozivima koji se mogu naći u svim opštinama istočne Srbije. Preporuke za unapređenje javnih politika u poljoprivredi nastale u okviru projekta „Održive poljoprivredne politike u programima subvencija lokalnih samouprava u Srbiji”, koji finansira Evropska unija a sprovodi UG Resurs centar iz Majdanpeka, dostavljene su opštinama u istočnoj Srbiji na razmatranje i eventualnu korekciju uslova i predmeta konkursa za sledeću fiskalnu godinu.


 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.

Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE