Ponedeljak, 08. maj 2017. u 19:12

Policajci u lokalnoj zajednici uskoro u svim kvartovima u Srbiji

Kako je danas preneo portal Mondo.rs,  oko 1.000 policajaca biće tokom ove godine raspoređeno na lokalu širom Srbije i svakodnevno na usluzi građanima za sve bezbednosne probleme koji ih muče - u zgradi, ulici, kvartu, bloku, mesnoj zajednici ili opštini u kojoj žive.
 
Ti policajci biće regrutovani iz postojećeg sastava policije, a proći će i odgovarajuću obuku. Reč je o konceptu policije u zajednici, stoji u Priručniku za rad policije u zajednici MUP-a Srbije koji je usvojen, u sklopu reforme koja je u toku, saznaje "Politika".
 
Predviđeno je da policajac - pozornik, svakodnevno bude na ulici, upoznaje se i razgovara sa ljudima, savetuje ih.
 
Građani će moći da mu se požale na, na primer, okupljanje problematične omladine, ako ih je strah da šetaju delom grada jer nije dovoljno osvetljen, a policajac će njih informisati o čestim obijanjima stanova ili razbojništvima, kao i kako mogu da se zaštite i izbegnu da postanu žrtve krivičnih dela.
 
Takođe, policajci će posećivati škole, razgovarati sa mladima, obilaziti verske zajednice i kroz sastanke sa građanima u lokalnim zajednicama upoznavaće se sa njihovim svakodnevnim problemima.
 
Novost je da će policajci u zajednici brinuti o žrtvama krivičnih dela a posebnu korist mogu imati žrtve porodičnog nasilja, kojima bi policajci pozornici trebalo da uliju poverenje i sigurnost prilikom prijavljivanja ovog krivičnog dela i zaštite od daljeg nasilja.
 
Resurs centar je krajem avgusta 2016. god. predao Ministarstvu unutrašnjih poslova pismo sa predlogom za imenovanje policajaca u zajednici u opštinama istočne Srbije.
 
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE