Četvrtak, 15. februar 2018. u 15:21

Politika podsticaja u poljoprivredi ne daje rezultate

I pored toga što opštine u istočnoj Srbiji svake godine dodeljuju određena sredstva poljoprivrednim gazdinstvima kao podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, rezultati istraživanja o efikasnosti ovih mera koje je sprovelo udruženje građana Resurs centar iz Majdanpeka pokazuju da je potreban radikalni preokret u politici podsticaja u poljoprivredi.
 
 
Istraživanje je trajalo šest meseci i obuhvata 10 opština – Golubac, Kučevo, Majdanpek, Bor, Kladovo, Negotin, Zaječar, Knjaževac, Sokobanju i Boljevac, a predmet istraživanja bila su efikasnost, efektivnost i nivo usklađenosti podsticajnih mera sa realnim potrebama poljoprivrednih gazdinstava.
Statistički podaci su uzeti za period od poslednje tri godine i pokazuju da su poljoprivredna gazdinstva u istočnoj Srbiji ekonomski najslabija. Prosečna ekonomska vrednost gazdinstva je oko 3.400 EUR dok je u Vojvodini oko 12.000 EUR.
 
Takođe, rezultati istraživanja su pokazali da nedostaje dugoročna vizija i strategija u razvoju poljoprivrede, te da se programi podsticaja “prepisuju” sa državnog nivoa i iz prethodnih godina, bez jasne vizije koji će se rezultati postići tim podsticajnim merama.
 
Tako je trenutno evidentna politka “svima po malo” gde se podsticaji dodelju velikom broju korisnika za ozbiljan razvoj poljoprivrede, simboličnim iznosima, što povećava broj korisnika ali istovremeno smanjuje efekat podsticaja.
 
Iako mnoge opštine imaju potencijala za razvoj seoskog turizma ili organske proizvodnje, manje od 1% poljoprivrednih gazdinstava se i bavi seoskim turizmom ili sertifikovanom organskom prozivodnjom.
 
O ravnomernom regionalnom razvoju nema ni govora, kako pokazuju zvanični podaci 70% ulaganja R.Srbije u protekle tri godine otišlo je u opštinu Bor. Sledi Zaječar sa 7%,  Negotin sa 6%,  Knjaževac 4%, Boljevac, Sokobanja, i Kladovo sa 3%, Majdanpek 2% i Kučevo i Golubac sa 1%.
 
Osim toga, ceo region beleži dramatičan odliv stanovništva između dva popisa – 20%, pri čemu je u opštini Majdanpek zabeleženo smanjenje broja stanovnika za 28%.
 
 
Aktivnosti UG Resurs centar na kreiranju održivih poljoprivrednih politika u opštinama istočne Srbije nastavlja se javnim konsultacijama sa nosiocima poljoprivrednih gazdinstava i aktivnostima na izradi preporuka za unapređenje mera podsticaja iz lokalnih samouprava za sledeću fiskalnu godinu.
 
 
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE