Utorak, 22. maj 2018. u 21:45

Poljoprivrednici iz Kladova, u 2017. bez opštinskih subvencija

Kladovo je jedna od retkih opština, koja do 2016. godine nije imala Fond za poljoprivredu i nije brinula o Ključkim poljoprivrednicima. U toj godini za podsticaj agrara izdvojeno je 15 miliona dinara, a poljoprivrednim domaćinstvima i to registrovanim gazdinstvima podeljeni su anketni listići, sa mogućnošću da se izjasne o prioritetima u proizvodnji, kako bi to kasnije bio polazni osnov lokalnoj samoupravi za raspodelu podsticajnih sredstava.
 
Prema rečima Gordane Gramić, rukovodioca Odeljenja za privredne delatnosti Opštine Kladovo i pored ankete, a samim tim i činjenice da su poljoprivrednici bili blagovremeno obavešteni o mogućnosti dobijanja podsticajnih sredstava, planirani agrarni budžet, namenjen subvencijama u poljoprivredi iskorišćen je tek 72 odsto.
Najviše interesovanja je bilo za pčelarstvo i kopanje bunara, kao i za veštačko osemenjavanje. 
 
Iako je priča iz 2016. mogla na trenutak stvoriti sliku o tome da je Opština Kladovo nakon dugog niza godina i formiranja Fonda za poljoprivredu, učinila značajan korak ka razvoju ove privredne grane, prošla godina to demantuje, jer u 2017. godini nije ni usvojen Program mera podrške poljoprivrednoj politici. 
 
Ostaje da se vidi da li će se nešto promeniti u tekućoj godini, s obzrom da je u toku razmatranje predloga Programa u oblasti poljoprivrede, po osnovu kojeg su ponovo planirana sredstva od 15 miliona dinara za podsticaje i sedam miliona za komasaciju.
 
 
Kako kažu nadležni u lokalnoj samoupravi interesovanja za podsticaje ima i to najviše za pčelarstvo, plastenike i kopanje bunara, dok su poljoprivrednici iz brdskog područja opštine Kladovo zainteresovani za nabavku ovaca, s tim što ovu podsticajnu meru sa uslovom nabavke najmanje 30 ovaca, mnogi neće moći da iskoriste zbog nedostatka novčanih sredstava.
 
Inače, u 22 sela Opštine Kladovo je 712 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koji su od svih deset opština istočne Srbije u proteklom periodu najmanje koristili i subvencije sa nacionalnog nivoa.

 

 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.

Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE