Petak, 20. april 2018. u 19:01

Poljoprivrednik iz Donje Bele Reke kupio traktor uz pomoć subvencija države

Života Živanović, iz Donje Bele Reke, jedan je od retkih poljoprivrednika u borskoj opštini koji je kupio traktor uz pomoć subvencija države.
 
Kao i kod svih poljoprivrednika koji se odluče za podsticaje najveći problem je obezbediti neophodan novac, jer država polovinu vraća tek nakon kupovine, rekao je za Televiziju Bor Živanović, dodajući da se bez pomoći države ne bi odlučio za kupovinu traktora, jer je u pitanju velika investicija. Zahtev za kupovinu traktora Belorus105 KS, Života je podneo u aprilu prošle godine i  njemu će po osnovu kupovine biti vraćeno 18 hiljada evra.
 
 
Živanovići, inače, imaju većinu mehanizacije, pošto im je  stočarstvo primarna  delatnost kojom se bavi cela porodica. Ono što im je nedostajalo bio je upravo ovakav jedan traktor, a planiraju da uz pomoć subvencija nabave i ostalu neophodnu mehanizaciju, pre svega, tanjiraču i berač kukuruza.
 
Primer iz Donje Bele Reke jedan  je od svetlih primera državnih podsticaja u poljoprivredi po meri poljoprivrednika.
 
S druge strane, za sredstva iz agrarnog budžeta Opštine Bor, koji je u prošloj godini iznosio 15 miliona dinara i koji je tek polovično utrošen, namenjenim podsticajima u poljoprivredi vladalo je slabo interesovanje poljoprivrednika, pa su neki konkursi bili sprovedeni i po tri puta. Slab odziv poljoprivrednika iz opštine Bor, delom je posledica i kasnog usvajanja mera podrške poljoprivredi, koje se desilo tek u drugoj polovini godine. Inače, konkursom za kupovinu priplodnih junica i ovaca, sadnice voćaka i vinove loze, nabavku pčelarske opreme i mašina za obradu zemlje lokalna samouprava je poljoprivrednicima odobravala podsticaje od 50 odsto kupljene robe. 
 
U 13 seoskih mesnih zajednica Opštine Bor živi oko 18 hiljada ljudi i tek polovina bavi se poljoprivredom. Prema poslednjim podacima broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava iznosio je 1724, koja su u 92 odsto iskoristila subvencije sa nacionalnog nivoa.
 
Kako bi efikasnost i efektivnost podsticajnih mera bili unapredjeni neophodno je poboljšati sistematsko informisanje seoskih mesnih zajednica, kako se ne bi ponavljala situacija da se polovina agrarnog budžeta ne iskoristi zbog neadekvatnog i neblagovremenog informisanja.
 
 
This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.
 
 
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE