Nedelja, 02. jul 2017. u 14:24

Resurs centar započeo proces konsultacija sa civilnim društvom o ruralnom razvoju

Opštine u istočnoj Srbiji u kojima većina stanovništva živi na selu, u kojima ima idealnih uslova za stočarstvo, organsku proizvodnju, opštine sa preko 60% pokrivenosti šumom, sa bogatim vodnim i prirodnim resursima, opštine u nacionalnom parku  i parku prirode godinama unazad ne uspevaju da animiraju poljoprivrednike i unaprede ruralni razvoj, iako se svake godine  u budžetu opredeli i do 25 miliona dinara za podsticaje u poljoprivredi.
 
Čak 50-75% tih sredstava svake godine ostane neutrošeno!
 
Jedan od problema u razvoju ruralnih sredina jeste nepostojanje jasne strategije ruralnog razvoja kao i drugih javnih politika za unapređenje poljoprivrede, ali i nedovoljni kapaciteti lokalne samouprave da iste kreira po meri poljoprivrednika.
 

To su samo neki od zaključaka prvog, inicijalnog sastanka za reviziju postojeće i izradu nove strategije ruralnog razvoja opštine Majdanpek, i analizu podsticajnih mera u poljoprivredi koji je organizovan sa predstavnicima civilnog društva, poljoprivrdnicima i članovima LAG Zlatna dolina. 

Na ovoj radionici učesnici su imali priliku da saznaju više o trenutnoj situaciji u vezi IPARD fondova i poražavajućoj činjenici da će Srbija najverovatnije ostati bez fondova namenjenih za prvu godinu implementacije ovog programa pomoći Evropske unije za ruralni razvoj.
 
 
I pored toga što interesovanje i javnog i civilnog sektora načelno postoji, ovaj mali skup civilnog društva pokazuje da su potrebne slične aktivnosti i u seoskim sredinama kao i direktne konsultacije sa ruralnim stanovništvom o potrebama i željenim merama finansijskih podsticaja iz lokalne i državne uprave.
 
Projekat  predviđa tromesečni proces konsultacija sa civilnim društvom i kreiranje javih politka u poljoprivrdi a na osnovu definisanih problema i predloga mera za podsticaje preporučenih od strane krajnjih korisnika ovih sredstava odnosno poljoprivrednika i poljoprivrednih gazdinstava, zadruga, i udruženja.

 

     

     

Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE