Sreda, 06. jun 2018. u 16:26

Ribarstvo - nedovoljno iskorišćena i razvijena grana poljoprivrede

Opština Kladovo je od 2016. godine, kada je agrarni budžet, namenjen podsticajima u poljoprivredi iznosio 13,5 miliona dinara, u prošloj godini povećala izdvajanja za subvencije na 22 miliona dinara, a sve, kako je naglašeno, sa ciljem pospešivanja uslova života u seoskim naseljima. 
 
Kao i svaka priča, tako i ova ima dve strane.
  
Elem, iako bi po prirodi i logici stvari okosnicu privrednog razvoja opštine Kladovo trebalo da čini ribarstvo, sudeći po iskustvima tamošnjih ribara i podrške koju (ne)imaju od lokalne samouprave, izgleda da to baš i nije tako.
 
Milan Babucić, dunavski alas iz Tekije, samo je jedan od ribara iz ovog podunavskog sela, koji se snalazi sam, kako zna i ume, bez ikakve podrške i subvencija opštine Kladovo, kojoj teritorijalno pripadaju.
 
„Moja šestočlana porodica, koju čine tri generacije, živi isključivo od ribolova. Otac je ostao bez posla, ja takodje nisam zaposlen, tako da nam je ribarenje unazad 15 godina primarna, tačnije jedina delatnost. Iako sam sa svojim kolegama pokušao da od opštine dobijemo odredjena sredstva, koja bi nam značila za nabavku i obnovu neophodnog pribora, mreža, motora za čamce i ostalog, koji razumljivo imaju svoj vek trajanja, bili smo odbijeni, dok su ista ta sredstva dodeljena nekim drugim delatnostima. Nikakvu pomoć nismo dobili ni nakon katastrofalnih poplava, pre nekoliko godina, kada su nam usled bujica mnoge mreže ostale potopljene u Dunavu, pojedinim kolegama ribarima, čak i čamci”,  priča Milan  Babucić, jedan od osam profesionalnih ribara iz Tekije, koji, s obzirom da se nalaze i izlovljavaju na području Nacionalnog parka „Djerdap” imaju i sve prateće obaveze koje proizilaze iz toga. Takodje i plasman ribe na tržište organizuju sami, a mnogo bi im jednostavnije, kažu, bilo da sve to teče organizovano.
 
Stučnjaci su, takodje, saglasni da bi prodaja preko ribarskih zadruga uvela red u ovu oblast. Ovako i pored povoljnih uslova za razvoj ribarstva još uvek postoji niz prepreka i problema. Nijednim gestom, odlukom, zakonom, ili uredbom stanje u ribarstvu od strane države nije unapredjeno, osim deklarativno. Zbog toga je neophodno preduzeti sve mere, kako bi se ribarstvo stavilo u ravnopravan položaj sa ostalim granama poljoprivrede.
 

 

 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.

 

Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE