Sreda, 30. maj 2018. u 14:36

„Samohrana” aronija Poljoprivrednog gazdinstva „Kostić” iz Zaječara

U izveštaju o efikasnosti podsticaja u poljoprivredi, u deset opština istočne Srbije, za 2016. godinu, Zaječar je označen kao opština sa najmanjim stepenom iskorišćenja lokalnih subvencija, za koje je u pomenutoj godini, konkurisala tek trećina registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, preciznije samo 34 odsto poljoprivrednika.
 
Prema rečima mr Vesne Stanković, članice Gradskog veća, zadužene za resor poljoprivrede, do 2016. godine gotovo da i nije bilo nikakvih podsticaja, sem ulaganja u atarske puteve. Kako kaže, situacija se u prošloj godini znatno promenila i procenat iskorišćenja lokalnih subvencija je povećan na 85 odsto, a bio bi i veći, stoprocentni, da nije bilo manje prijavljenih gazdinstava za korišćenje subvencija koje se odnose na kreditne podsticaje.
 
I pored činjenice da se evidentno u oblasti razvoja poljoprivrede u opštini Zaječar nešto menja, to još uvek ne znači da su mere podrške po meri poljoprivrednika. To potvrdjuje i Marina Kostić, iz registrovanog Poljoprivrednog gazdinstva „Kostić” koje se bavi uzgojem aronije od 2012. godine i koje je u ovom blagotvornom, bobičastom voću videlo izvor zarade i razvitka porodičnog posla. Kostići su medju retkim gazdinstvima u Timočkoj krajini koja se bave uzgojem aronije, iako je ovo voće sve traženije zbog svog, pre svega, lekovitog svojstva, uzgoj i branje su, kaže Marina, tek prvi korak u tom poslu. Skladištenje u hladnjačama, prerada i plasman je ono što sledi i upravo su to segmenti za koje bi podsticaji lokalne samouprave značili.
 
„Do sada ni za jednu subvenciju nismo konkurisali, a jedan od najvećih razloga za to je beskrajna papirologija i šetanje od kancelarije do kancelarije, za šta mi nemamo vremena”, priča Marina. „Mislim da bi i drugim poljoprivrednim proizvodjačima značilo kada bi sve to moglo da se obavi na jednom mestu, da se na jednom papiru popuni ako treba i sto stavki, ali da nas ne šetaju dok ne odustanemo”.
 
 
Iako su za šest godina, koliko postoje kao Poljoprivredno gazdinstvo „Kostić”, već stvorili svoje tržište na kojem plasiraju kvalitetnu i bez zvaničnog sertifikata, kako kažu, organsku aroniju, značilo bi im kada bi opština pomogla prezentaciju, pre svega, organizovanim i plaćenim odlaskom na razne sajmove, na kojima osim sebe, reprezentuju i opštinu Zaječar.
 
Da li će se u godinama koje slede nešto promeniti, ostaje da se vidi, tek Vesna Stanković, zadužena za poljoprivredu u opštini Zaječar kaže da se već čine veliki pomaci u tom smislu. Četiri konkursa za ovu godinu već su raspisana u aprilu i uskoro slede još dva, kojima su predvidjene subvencije za udruženja i organsku proizvodnju, pod šta bi se svakako mogla podvesti i aronija Kostića.

 

 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.
 
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE