Petak, 25. maj 2018. u 15:23

Sokobanja - Potencijal van vidokruga lokalne samouprave

„Pčelarstvo Djurić” jedan je od poznatijih brendova opštine Sokobanja. Med koji, podno Ozrena, proizvode Blažo Djurić, njegov otac i brat, nadaleko je poznat, a želja da na njihovom proizvodu stoji i oznaka zaštićenog geografskog porekla, za sada je samo pusti san.
 
„Ova ideja koju smo pokrenuli moje kolege pčelari i ja i za šta smo se, kao dva udruženja pčelara, odrekli sredstava koja bi nam pripala po osnovu realizacije godišnjih programa, za sada je samo mrtvo slovo na papiru. Milion dinara namenjenih za realizaciju ovog projekta stoji već gotovo dve godine na nekom opštinskom računu” rezignirano priča ovaj poznati sokobanjski pčelar.
 
Kako kaže, iako u pčelarstvu leži veliki potencijal, Opština Sokobanja to ne prepoznaje i ne podržava na pravi način.
„Minimalna opštinska podsticajna sredstva od 50 hiljada dinara, ne predstavljaju veću pomoć u razvoju ove grane, koja zahteva veliko ulaganje”, kaže Djurić. Sluha u lokalnoj samoupravi nema ni za buduće, mlade pčelare, kojih ima na ovom prostoru i kojima bi mnogo značila podrška u vidu nekoliko besplatnih košnica za start.
 
Za razliku od opštinskih, aktuelne državne subvencije za pčelare mogu pomoći razvoju ove grane. Za ostvarivanje podsticaja potrebno je dosta papirologije i novčanih sredstava za nabavku, inače, skupe opreme, ali se na kraju isplati jer država refundira čak 80 odsto sredstava, tako da za ovu vrstu subvencija ima dosta interesovanja kod sokobanjskih pčelara, kojih, u dva udruženja ima preko stotinu, mada ih je nezvanično mnogo više.
 
Za razliku od nekih drugih opština poput Svrljiga, koja svojim pčelarima omogućava, tačnije plaća predstavljanje na sajmovima i sličnim manifestacijama, gde pored sebe, prezentuju i svoju opštinu, u Sokobanji to nije slučaj, iako prema informaciji tamošnjih pčelara na račun opštine na ime izlagačkih delatnosti stižu znatna sredstva iz Republike, koja na kraju ostaju neiskorišćena.
 
 
Osim u pčelarstvu, ništa bolja situacija nije ni u organskoj proizvodnji, kao i proizvodnji začinskog bilja, granama koje bi uz veću podršku opštine mogle da postanu zamajac u poljoprivredi ovog područja.

 

 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.

Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE