Ponedeljak, 04. jun 2018. u 12:00

Svetli primer golubačkog zadrugarstva

Činjenica da se u Srbiji mesečno formira i do deset zadruga je pokazatelj da se zadrugarstvo lagano, ali sigurno budi i da se u našoj zemlji razvija svest o tome da mali robni proizvodjači moraju da se udruže da bi postali značajni na tržištu. Upravo je podrška udruživanju i zadrugarstvu označena kao jedna od preporuka lokalnim samoupravama za razvoj poljoprivrede u opštinama istočne Srbije.
 
Zemljoradnička zadruga „Golubac” jedna je od najstarijih u Srbiji, osnovana daleke 1953. godine. Ovoj zadruzi Vlada Republike je u prošloj godini bespovratno dodelila 6,2 miliona dinara za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu za pekarstvo.  
 
Direktor zadruge Golubac, Slaviša Radosavljević kaže da je toj zadruzi i lokalna samouprava dala „punu podršku za učestvovanje u Programu podsticaja zadrugarstva i bez proizvodnje ne bismo mogli da opstanemo, a pekara koju imamo je glavni izvor prihoda”, ističe Radosavljević. Zadruga trenutno ima oko 500 kooperanata i očekuju uspešan rad u budućnosti.
 
I Predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović ističe da  opština podržava razvoj zadrugarstva u tom kraju i da se nada da će pomoć Vlade poboljšati uslove za radnike kao i da će se steći uslovi za zaposlenje još nekoliko novih radnika.
 
„Očekujem da se poboljša i proizvodnja, kao i da zadruga bude primer razvoja zadrugarstva u celoj Srbiji”,  rekao je Mijović za Sat Tv. U prilog tvrdnji i podatak da je u prošloj godini ova zadruga ostvarila više od milion dinara dobiti i u narednim godinama se očekuje porast prihoda , što jasno potvrdjuje da je to „pravi put razvoja zadrugarstva”.
 
U opštini Golubac očekuju da se formiraju i nove zadruge, pre svih ribarska, jer ovde su pravi uslovi za jednu takvu zadrugu jer je tu Dunav, a ima i oko 20 profesionalnih ribara. To bi bila druga ribarska zadruga u Srbiji. U ovoj godini očekuje se i otvaranje zadruge za proizvodnju „čuvenog golubačkog barenog sira” za koji se sada završava sertifikacija geografskog porekla.
 

 

 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.

 
 
 
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE