Subota, 02. jun 2018. u 21:36

Svi vinski putevi vode u Negotin

Opština Negotin je primer dobre prakse na koje sve načine može da se podrži poljoprivreda u lokalnoj zajednici.
 
Ova opština je prepoznala značaj poljoprivrede za sopstveni razvoj i ulaže značajna sredstva za realizaciju Programa podrške za sprovodjenje poljoprivredne politike. Prema rečima Dragana Radosavljevića, iz Poljoprivredno savetodavne službe Negotin, inače, člana Opštinskog veća, zaduženog za poljoprivredu, visina ovogodišnjih subvencija u okviru agrarnog budžeta iznosi 27 miliona dinara.
 
Raspodela podsticajnih sredstava se realizuje u skladu sa potrebama poljoprivrednika ovog kraja, s posebnim akcentom na vinogradarstvo, ali i voćarstvo, stočarstvo i organsku proizvodnju. Pored subvencija za opremu za navodnjavanje, ove godine bilo je interesovanja i za kopanje bunara, pa će i po ovom osnovu zainteresovani poljoprivrednici dobiti odredjena sredstva.
 
Ipak, ono po čemu je opština Negotin prepoznatljiva jesu dobra vina.
 
Udruženje vinara, koje broji 14 članova, udružilo se i uz pomoć GIZ-a, nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju uspeli su da dobiju mobilnu laboratoriju za ispitivanje kvaliteta vina, kao i pomoć u izradi dokumentacije za dobijanje sertifikata, odnosno oznake zaštićenog geografskog porekla.
 
Negotinska krajina je i dalje istočna prestonica netaknute prirode i kolevka loze i vina. Medjutim, današnji zasad vinove loze od oko 400 hektara je daleko manji od onog iz perioda pre devedesetih godina prošlog veka, kada je pod vinovom lozom bilo 40 hiljada hektara.
„Da bi se stvari vratile na staro, potrebno je vreme, ali i pomoć države i dugoročnije planiranje”, smatra Vojislav Janucić, iz istoimene vinarije, čija porodična tradicija seže unazad dva veka.
 
Podrška širenju znanja i istraživanja u oblasti poljoprivrede je jedna od osnovnih preporuka svim lokalnim samoupravama, koje je sačinila Aleksandra Vladisavljević, Bizz doo, iz Beograda. Naime, sistem podrške poljoprivredi mora da prati i znanje iz ove oblasti, jer, prema njenim rečima, moderna poljoprivreda počiva na znanju, ali je to u praksi sasvim drugačije, što predstavlja prepreku razvoju. Stoga ova znanja moraju da nadju put do poljoprivrednika na sve moguće načine, kako bi se odnos prema poljoprivredi, kao sektora koji je namenjen samo onima koji nisu imali drugi izbor, okrenuo kao sektoru u kojem  su znanje, inovacije i tehnologije preduslov razvoja.
 
 

 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.

 
 
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE