Ponedeljak, 21. maj 2018. u 20:40

U Opštini Kučevo, u 2017. iskorišćena tek polovina subvencija za stočarstvo

Kučevo je, uz Golubac, opština u koju je, prema podacima iz 2016. godine, otišlo najmanje podsticaja od strane države, svega 1 odsto, u odnosu na preostalih 99 odsto, rasporedjenih u devet opština istočne Srbije.
Kada su subvencije u poljoprivredi u pitanju, Opština Kučevo ima vrlo visok stepen iskorišćenja, čak 93 procenta, što je znatno više u odnosu na korišćenje podsticaja u poljoprivredi sa lokalnog nivoa, bar kada je prošla godina u pitanju.
 
Naime, u 2017. godini Opština Kučevo je samo za razvoj stočarstva, kroz tri konkursa opredelila blizu četiri miliona dinara, od čega je iskorišćena tek polovina, tačnije, svega 52 odsto.
 
Za nabavku kvalitetnih priplodnih junica, ili simentalskog govečeta opština je odobravala povraćaj maksimalno sto hiljada dinara po grlu, s tim što je i moglo da se konkuriše samo za  jedno grlo. 
 
Za nabavku ovaca bilo je opredeljeno milion dinara, odnosno 7,5 hiljada po grlu, medjutim i tu je postojao uslov da ukoliko se nabavlja od 1-5 grla, sva mogu biti ženska, a u slučaju nabavke od 6-10, jedno mora biti muško.
Treći konkurs odnosio se na subvencije za osemenjavanje i ukupan budžet po ovom osnovu bio je 950 hiljada dinara. Za grlo koje se osemenjava prvi put visina subvencije je iznosila dve hiljade dinara, a drugi put, hiljadu dinara, s tim što je jedno poljoprivredno domaćinstvo moglo da konkuriše maksimalno sa pet umatičenih grla.
 
 
I upravo navedene kriterijume, kao i kasno raspisivanje konkursa, Miloš Radovanović, savetnik za poljoprivredu u Opštini Kučevo, navodi kao jedan od razloga slabog odziva poljoprivrednika?! Prema njegovim rečima, generalno nezainteresovanost poljoprivrednika da dodju u opštinu i informišu se o subvencijama koje se nude, i sušna godina, odnosno slab rod kukuruza, koji se u ovoj sredini koristi kao glavna prihrana stoke, doprineli su slabom, tek polovičnom iskorišćenju prošlogodišnjih sredstava namenjenih razvoju stočarstva. Upravo stoga, navodi Radovanović, umesto 3 miliona 950 hiljada, koliko je za te namene izdvojeno iz opštinskog budžeta u prošloj godini, u ovoj će za razvoj stočarstva biti izdvojeno 2,7 miliona dinara i od toga najviše, milion dinara (milion manje u odnosu na 2017.) za veštačko osemenjavanje, za šta je i bilo najveće interesovanje u prošloj godini.
 
 

 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.

Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE