Subota, 09. septembar 2017. u 16:10

Za ruralni razvoj najvažniji je razvoj ruralne infrastrukture

Na Smotri stočarstva 07.09.2017.god. u selu Klokočevac u opštini Majdanpek, volonteri Resurs centra sproveli su konsultacije sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima i meštanima u vezi problema i prioriteta za ruralni razvoj opštine Majdanpek.
 
 
Prva smotra stočarstva koju je organizovalo Udruženje Agrar-Poreč iz Klokočevca okupila je više od 20 proljoprivrednih proizvođača i stočara iz opštine Majdanpek i okoline, kao i distributere poljoprivredne opreme i mehanizacije.  Smotru je posetilo više od 200 posetilaca a volonteri Resurs centra iskoristili su ovaj skup i sproveli anketiranje posetilaca o tome šta je najveći problem u mestu u kojem žive i u kom pravcu bi Opština Majdanpek trebalo da ide u pogledu ruralnog razvoja i šta bi to trebalo finansirati iz Programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.
 
Sudeći po odgovorima posetilaca, osnovni problem meštana seoskih sredina je loša putna infrastruktura i depopulacija tj. migracije mladih u gradove i strane zemlje.
 
Skoro 50% anketiranih kaže da je finansiranje povratka mladih na selo najveći prioritet, a zatim investicije u putnu i drugu infrastrukturu i poljoprivrednu mehanizaciju.
 
Kao najveću perspektivu za ruralni razvoj, 45 % anektiranih vidi razvoj otkupnih stanica za poljoprivredne proizvode, dok 35% smatra da je to razvoj stočarstva, povrtarstva i drugih poljoprivrednih grana. 20% anketiranih perspektivu vidi u razvoju seoskog turizma.
 
 
Proces konsultacija sa civilnim društvom nastaviće se tokom septembra a konačni nacrt Strategije ruralnog razvoja opštine Majdanpek očekuje se krajem meseca.
 
     
 
     
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE