Nedelja, 03. jun 2018. u 14:44

Zadružna kuhinja „Rtanjskih domaćica”

Boljevac je opština koja se, medju deset opština istočne Srbije, izdvaja, izmedju ostalog i po tome što ima znatno višu stopu registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, čiji su nosioci žene, 41.9 odsto, što je značajno više i od republičkog proseka, koji iznosi tek 26 procenata.
 
Da su boljevačke žene zaista preduzimljive govori i podatak da su upravo one, krajem prošle godine, osnovale prvu žensku zadrugu, koju su nazvale „Rtanjske domaćice”. Ovo je utoliko značajnije, ako se zna da je Zakon o zadrugama izmenjen još 2006. godine, a čini se još uvek nije dovoljno promovisan, niti je zaživeo upravo tamo gde se najviše očekivalo, u poljoprivredi.
 
S obzirom da su zadruge od velikog značaja za poljoprivrednike ima smisla ulagati u njihovo jačanje. Medjutim, primer rtanjskih domaćica govori sasvim suprotno. One su se same udružile i osnovale prvu žensku zadrugu, upravo s ciljem socijalno i ekonomskog osnaživanja žena na selu, a sve putem organizovanja zajedničke proizvodnje kvalitetne domaće, konzervirane hrane i njenog plasmana širom zemlje.
 
„Sve smo uradile same, bez ikakve podrške lokalne samouprave. Same smo se organizovale i postale članice Zadruženog saveza Srbije, posredstvom kojeg očekujemo realizaciju projekta koji smo nazvali „zadružna kuhinja” ”, objašnjava Dušanka Jevtić, jedna od Rtanjskih domaćica. One su, takodje, članice i Udruženja za ruralni razvoj pri Privrednoj komori Srbije, što im je omogućilo predstavljanje na Sajmu turizma u Beogradu, gde je njihov proizvod „Rtanjsko meze” naišlo na izuzetno dobar prijem kod posetilaca.
 
 
„To je bio naš prvi korak u predstavljanju, gde smo osim naše zadruge promovisali i opštinu Boljevac, od koje do sada nikakvu finansijsku podršku nismo dobili, a mnogo bi nam značila, pre svega, u opremanju zadružne kuhinje, gde bi žene koje žele da rade i na neki način se ekonomski osamostale, mogle da u kontrolisanim uslovima, po svim standardima, pripremaju slatko, džemove, ajvar, koje bi mi kasnije, u odgovarajućoj, prepoznatljivoj ambalaži, plasirali dalje na tržište”, priča Dušanka.
 
Rtanjske domaćice su načinile prvi korak. Sada je na potezu lokalna samouprava da to kroz podršku udruživanju prepozna kao važan program u ruralnom razvoju.
 
 
 

This article has been produced with the assistance of the European Union, ORCA and partners of a regional Consortium, implementing the “Sustainable Agriculture for Sustainable Balkans: Strengthening advocacy capacities of CSOs and developing policies in the Western Balkans” project. The contents of this publication are the sole responsibility of Resource Centre and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, ORCA or the partners of the Consortium.

 
 
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE