Ponedeljak, 11. decembar 2017. u 15:15

Zašto podsticaji u poljoprivredi i šumarstvu ne funkcionišu?

Kada za prijavu na konkurs za podsticajna sredstva imate 4 dana od kojih su dva dani vikenda, pri čemu je potrebno dostaviti projektnu dokumentaciju i brojna rešenja i potvrde koje izdaju druge institucije, onda je jasno zašto je stanje u poljoprivredi i šumarstvu takvo kakvo jeste. Šumarstvo i dalje ostaje sektor sa najvećim zloupotrebama i najvećim stepenom korupcije, sa čime se nijedna vlast nije ozbiljno pozabavila.
 
 
U okviru projekta “Održive poljoprivredne politike u programima subvencija lokalnih samouprava u Srbiji” koji finansira Evropska unija, aktivisti Resurs centra započeli su anketiranje poljoprivrednika o efikasnosti lokalnih mera podsticaja u poljoprivredi. 
 
U subotu 09.12.2017.  sprovedeno je anketiranje poljoprivrednika u Negotinu, a na osnovu rezultata ankete preko 80% ispitanika ne zna da postoje podsticajna sredstva za njih, niti dobijaju informacije o mogućnostima za unapređenje poljoprivrdne proizvodnje.
 
 
 
Očigledno je da se situacija na nacionalnom nivou ne razlikuje od lokalnog nivoa, iako se ovih dana očekuje i raspisivanje prvog konkursa iz IPARD fondova Evropske unije namenjenih poljoprivrednicima, koji raspolaže fondom od čak 175 miliona evra!
 
Popunite Upitnik za procenu podsticaja u poljoprivredi i dajte svoj glas o ovom problemu!
 
Podeli na Facebooku  Podeli na Twitteru

Da biste mogli da posaljete komentar, potrebno je da se PRIJAVITE

 

Ako nemate korisnicki nalog, molimo Vas da se prvo REGISTRUJETE